ממתיקים מלאכותיים

ממתיק מלאכותי הוא תוסף מזון כימי ללא ערך תזונתי כלשהו, המשמש להמתקת המזון כתחליף לסוכר ומיוצר באופן סינתטי.
במדינות רבות כבר הוציאו את התוספים האלה מהמוצרים.
אצלנו ממליץ משרד הבריאות להשתמש בהם בכמות מוגבלת, אין לצרוך יותר מ- 15 מ"ג אססולפם K לכל ק"ג משקל גוף או יותר מ- 40 מ"ג אספרטיים.

בין הממתיקים הראשונים שהומצאו היה הסכרין, שמתיקותו פי 330 משל הסוכרוז וייצורו זול. חסרונו הוא בטעם הלוואי המתכתי שלו.
ישנה מחלוקת לגבי השפעתם הבריאותית של ממתיקים מלאכותיים.
כבר בשנות ה- 70 הראו מחקרים שעשו על חיות מעבדה (עכברים), שאחדים מן הממתיקים הסינטתיים עלולים לגרום לסרטן במינונים גבוהים.

למרות זאת, אף מחקר מדעי לא הראה סיכון בריאותי לבני אדם במינונים הרגילים.
הממתיקים המלאכתיים: סוכרזית, אספרטיים, אססולפם K, סכרין, ציקלמאט, סורביטול.

סכרין
נאסר לשימוש בארה"ב ב – 1977, נמצא גורם לסרטן השלפוחית בחיות מעבדה, בישראל עדיין בשימוש..
תוצר של מספר מלחים – נתרן, אשלגן וסידן, מתוק פי 300 מסוכר.
הממתיק המלאכותי הותיק ביותר, התגלה ב – 1879.

סכרין פרץ בסערה לשוק במלחמת העולם הראשונה  כשהונהג הקיצוב בסוכר.
הוא מופיע באבקה, נוזל, טבליות, יציב בחום, חיי מדף ארוכים, כמעט אינו מתפרק בגוף ומופרש ממנו כמו שהוא.
החשד הוא שהסכרין גורם נזק לכליות. פורסמו מחקרים שהעידו על עלייה בשכיחות של סרטן שלפוחית השתן, עקב העובדה שמרבית החומר, שאינו מתפרק מופרש מהגוף כמו שהוא תוך שהוא עובר בשלפוחית.
קיים חשד שלא אומת לסרטן השחלות והרחם.

ב – 1977 יצא איסור על שימוש, אושר המשך שימוש בו עם אזהרות נזקיו.
בגלל זה הוחלף הסכרין במוצרים אחרים – אספרטיים, עד שהתברר שגם בו יש סיכונים.
ב – 1884 הציע "WHO" – ארגון הבריאות העולמי את גבול הצריכה שלו – 2.5 מ"ג לק"ג משקל גוף.
בישראל מותר השימוש של עד 80 מ"ג לליטר משקה או עד 100 מ"ג לק"ג בקינוחים או דגני בוקר.

אספרטיים
נמצא במשקאות דיאטה, תרופות תחת "חומרים לא פעילים", תוספי מזון, מעדני חלב, מסטיקים, ממתקים דיאטטיים.
קיים בכ – 5000 מוצרי מזון, מתפרק ל -3 חומרים רעילים: פורמלין, חומצה פורמית ומתאנול.
הוא המרכיב הדיאטטי בסוכרזית, הוא ממתיק מלאכותי מתוק פי 160-220 מהסוכרוז. חסר ריח ובניגוד לסכרין אין לו טעם לוואי.

חסרונותיו בתעשייה – חסר יציבות בחום, אורך חייו קצר יחסית והסכנה שלו היא לחולי  מחלת פנילקטנוריה.
האספרטיים מורכב משתי חומצות אמינו – פנילאלנין וחומצה אספרטית וכן חומר נוסף מתאנול.
שלושתם יוצרים תרכובת כימיקלית בשם אל- אספרטול – אל פנילאלנין מתיל – אסתר העלולה לגרום לבעיות בריאות.

מחלת פנילקטנוריה – כאשר חסר האינזים ההופך את הפנילאלנין לחומצת אמינו טירוזין, נוצרת המחלה או בקיצור PKU.
המחלה נוצרת מעודף פנילאלנין שלא הפך לטירוזין, כלומר, האספרטיים עלול להוסיף כמות גדולה נוספת של פנילאלנין.
האיחוד האירופי וכמו כן בישראל אוסרים על צריכה של יותר מ – 40 מ"ג אספרטיים לק"ג משקל גוף.

הפנילאלנין מתפרק מהאספרטיים וגם המתאנול הידוע גם כאלכוהול עץ.
הוא מהווה רעל קטלני גם בכמויות קטנות, מתאנול משמש גם כדלק למכוניות מרוץ וכממיס בתעשיית הפלסטיק והגומי.
החומצה האספרטית בצריכה גבוהה שלה עלולה לפגוע במערכת העיכול ולגרום למעי רגיז או מחלות מעיים דלקתיות, אפקט דומה לתסמונת " המסעדה הסינית"

עדיין לא היה מחקר שבדק את השפעת האספרטיים לאורך זמן.
תופעות לוואי כגון: כאבי שרירים, מפרקים, כאבי ראש, דיכאון, סחרחורות, צריבה בשתן, שילשול, חרדה, בחילה, צמא. כמו כן מחמיר מחלות קייימות CFS, MS, אפילפסיה, פרקינסון ועוד.

 

אססולפם K
הופיע בארה"ב ב – 1988,נמצא במשקאות דיאט, מסטיקים, סוכריות, תה ונחשב למסרטן.
אין לצרוך יותר מ – 15מ"ג ליום לכל ק"ג משקל גוף.

 

סוכרלוז
סוכרלוז הוא ממתיק מלאכותי שפותח בשנת 1976 ומשמש כתחליף לסוכר.
ידוע בשמו המסחרי "splenda"  בארה"ב ובארץ מוכר כ"סוכרה דיאט".
הסוכרלוז מתוק פי 500 – 600  מסוכרוז, כלומר פי שניים יותר מתוק מסכרין ופי ארבע יותר מתוק מאספרטיים.
הוא מיוצר על ידי החלפת שלוש קבוצות הידרוקסיל בסוכרוז בשלושה אטומי כלור. בניגוד לאספרטיים הסוכרלוז נשאר יציב בטמפ' גבוהה וב – PH משתנה ולכן משתמשים בו להארכת חיי המדף של מוצרים מסויימים.

ה"סוכרה דיאט" הוא ממתיק דל קלוריות המכיל סוכרלוז, דקסטרוז וסידן. שקית סוכרה דיאט שווה במתיקות לכפית וחצי של סוכר.
בכל שקית 3 קלוריות,ההוספה של הכלור גורמת להפיכת סוכר לסוכרלוז שהוא במהותו אינרטי כלומר, לאחר הצריכה סוכרלוז לא מתפרק בגוף, כך שאין בו קלוריות והגוף לא מזהה אותו כפחמימה.
עדיין לא ידועות השלכות השימוש בממתיק מלאכותי זה, לא נעשו מספיק מחקרים ארוכי טווח המאשרים את בטיחות השימוש בו.

 

ממתיקים טבעיים מומלצים

סטיביה, מולסה, דבש, סילאן תמרים, מזון מלכות, לתת.

מולסה
סירופ חום כהה,. תרכיז נוזל סמיך, המתקבל בעת ייצור הסוכר לאחר גיבושו.
המולסה עשירה במינרלים, במיוחד באשלגן, בסידן ובברזלו ובויטמינים מקבוצה B, במיוחד בניאצין, בחומצה פנטותנית ובכולין.
משתמשים בה בעיקר לתסיסת הכוהל ולהכנת שמרים.
כשהיא נאכלת בכמויות גדולות יש לה השפעה משלשלת, כמו כן יש לה השפעה על הגברת ייצור חלב לאם מניקה.

 

סטיביה
שיח ממשפחת המורכבים ומוצאו מדרום אמריקה, פרגוואי.
צמח תבלין נטול קלוריות משמש את תושבי דרום אמריקה כממתיק טבעי להמתקת ה – Mate משקה עשבים מר.
לצמח שני יתרונות: מתיקותו גבוהה פי 200 מסוכר רגיל והוא נטול קלוריות וסוכר. עמיד בחום בניגוד לכל הממתיקים המלאכותיים סכרין ואספרטיים.
1 כפית סוכר= 6 טיפות סטיביה.
צמח בעל מתיקות טבעית, טבעי לחלוטין וחסר ערכים קלוריים.

חוקיות שימוש
ה – FDA לא אישר את השימוש בסטיביה בגלל לחצים שמפעילים יצרני הממתיקים הסינטתיים. סטיביה לא הותר לשימוש בארה"ב כממתיק עקב רעילותו (במצב מרוכז) ועקב חוסר נסיון מדעי בשימוש בו.
הוא נמכר כתוסף מזון בלבד, ניתן להשתמש רק בעלים טריים כמו שמשתמשים הילידים בדרום אמריקה.
הסטיביה מותרת לשימוש בארץ כעלים, אע"פ שנמכרת כנוזל גם על ידי חברות תוספי מזון, מומלץ לצרוך סטיביה של חברת תוספי מזון גדולה ומוכרת ולא של יצרנים עצמאיים.

 

סילאן תמרים
סילאן הוא סירופ המופק מתמרים ומכונה גם דבש תמרים.
הסילאן הוא מיץ תמרים מרוכז המופק מבישול התמרים וסחיטתם.
סילאן מכיל את אותם ערכים תזונתיים שיש בתמרים: סידן, מגנזיום, ברזל, ויטמין A , ויטמין B ועשיר בסיבים תזונתיים.
הוא טוב לעיכול, מפחית את רמות הסוכר והכולסטרול בדם, מסייע למניעת אלרגיות ומחלות לב.

 

מזון מלכות
.מזון מלכות  מיוצר על ידי דבורים צעירות בנות 5 עד 15 יום ומופרש מבלוטות המצויות בראשה.
במזון זה הנוצר בגופה של הדבורה הפועלת הצעירה, ממרכיבים שונים המצויים בדבש ובאבקת פרחים, מאכילות הדבורים את זחלי הפועלות, זחלי הזכרים וזחלי המלכות, כמו כן את המלכות הבוגרות.
עקב האכלת זחלי הדבורה במזון זה – בעל ערך תזונתי גבוה, תתפתחנה דבורים מלכות במקום דבורים עמלות.

מזון המלכות אינו משתמר היטב כדבש, ולרוב מערבבים אותו עם מוצרי כוורת נוספים, כמו דבש על מנת לשמר אותו.
מזון מלכות כתוסף מזון משמש מקור לויטמינים מקבוצת B וחומצות אמינו, אינו בו בכלל ויטמין E ,D, A.
מזון המלכות מורכב מ – 65% מים, 12%חלבון, שמכיל חומצות אמינו שונות, 11% סוכר ו – 5% שומן.
על היתרונות הבריאותיים של מזון המלכות יש חילוקי דיעות, רק חלקן בוססו מחקרית, היתרונות הם:  חיזוק מערכת העצבים במקרים של מצבי רוח ודיכאון, שיפור רמת האנרגיה והחיוניות, שיפור הפוריות אצל האישה, הפחחת רמות כולסטרול ועוד..

לתת
לתת הוא תוצר מזון המתקבל משעורה על ידי הנבטה. הוא משמש כמקור לאנזימים בעיקר בבירה.
ללתת ערך תזונתי רב הוא מכיל עיקר פחמימות באחוזים גבוהים, 9% חלבון. ויש בו ויטמינים מקבוצת B ומינרלים.
לפני השימוש בתעשייה נכתשים הגרעינים היטב. לאחר מכן הם עוברים התססה על ידי השמרים לכוהל. התססה על ידי שמרים מאפשרת לייצר משקאות כוהליים ממזונות העשירים בסוכרים כגון: ענבים, שעורה, חיטה.
כמו כן, משתמשים בלתת בייצור סוכריות, מהלתת הקלוי משתמשים ליצירת צבע מאכל חום- קרמל ומשתמשים בו לצביעת משקאות קלים ומאפים, לחם למשל.

 

מאת זעירא מעין מנהלת מרפאת הבית הטבעי

2017-06-18T10:37:13+00:00יוני 18, 2017| קטגוריות: מאמרים|תגיות: |