ניקוי אביב כי האביב כבר כאן

אז למה דווקא האביב היא התקופה הטובה ביותר לערוך ניקוי וטיהור הגוף?
האביב מסמל ניקיון, לבן, אנחנו מצחצחים ומנקים את הבתים, לובשים לבן ונמצאים במקום של פריחה והתחדשות – הזמן המתאים ביותר גם לניקיון פנימי.

היהדות מתייחסת לאביב כאל ראש השנה בחודש ניסן וגם ע"פ הרפואה הסינית הזמן הטוב ביותר לניקוי הגוף – דה טוקסיפיקציה הוא באביב.
הגישה הסינית רואה את הקשר בין הצרכים הפיזיים והרוחניים של האדם לבין הטבע הסובב אותו, על פי חמשת האלמנטים מיוצג האביב על ידי אלמנט העץ, אלמנט זה משויך לכבד ולכיס המרה.
הכבד מייצג צמיחה, גדילה וחיים חדשים והאביב היא התקופה הטובה ביותר המאפשרת הנעה של דם, זרימה של אנרגיה, שיחרור כעסים, יצירתיות והגשמה של כל הדברים שלא באו לידי מימוש.

 

הרעלנים 
ניתן לסווג את הרעלנים המצטברים בגוף לשני סוגים:
אקסוטוקסיניים – רעלנים ממקור חיצוני המגיעים:
דרך המזון – צבעי מאכל, חומרי שימור, חומרי טעם וריח, מזון מרוסס, חומרי הדברה, מתכות רעילות, עישון, פיח, קופאין, אלכוהול, אנטיביוטיקה, הורמונים המוזרקים למזונות מהחי.
דרך המים – חומרי הדברה, חיידקים, רדיקליים חופשיים.
דרך הנשימה – אגזוזים, פיח, מטהרי אוויר, חומרי ריסוס, צבעים, עישון, מתכות רעילות.
דרך העור – מוצרי קוסמטיקה,מוצרי הגיינה, שמן מינרלי, SLS וכ'ו..

 

אנדוטוקסינים – רעלנים הנוצרים בגופנו בתהליכים מטאבוליים שונים והם תוצרי פירוק של חומרים הנוצרים בתהליכים טבעיים בגופנו. חומרים שבכמות מסויימת הם טובים והכרחיים או בלתי מזיקים, אך בכמות גדולה או במקום הלא טבעי להם יזיקו, כיוון שיכולים להצטבר בדם ובכליות.
למשל מטבוליזם של חלבון, הפרשות חיידקיות, תהליך פירוק של כדוריות דם אדומות ועוד..

 

היכן מצטברים הרעלנים?
בכבד, במעי הגס, מוח, רקמות, שומן, שרירים, עור, בעיקר נאגרים במוח, בשרירים ובשומן שמקיף את האיברים הפנימיים.
המערכות העיקריות שנפגעות הן מערכת העיכול והכבד, כיוון שאינן מספיקות לפנות ביעילות את הרעלנים המצטברים, לכן עם הזמן נותנת הצטברות הרעלים את אותותיה גם במערכות אחרות, והיא יכולה לבוא לידי ביטוי במחלות שונות כמו אלרגיות, בעיות פוריות, מיגרנות, עייפות, דיכאון, מחלות אוטואימוניות ועוד.

 

כיצד מתמודד הגוף עם פינוי רעלנים?
הגוף מפנה רעלנים ע"י מערכות הפינוי ואיברי הפינוי :
מערכת העיכול – פינוי רעלנים באמצעות הצואה, בצואה מפנים פסולת, חיידקים (60% חיידקים).
תהליך הפינוי מתחיל כבר בפה באמצעות הרוק והפרשה של אנזימים האחראים על פירוק החיידקים.
הפירוק נמשך בקיבה באמצעות הפרשה של חומצות קיבה, בית החרושת של הניקוי הוא הכבד.
האיבר המשמעותי ביותר בהתמודדות עם רעלנים. ובהמשך המעי הגס, פלורת המעיים המהווה קו הגנה חשוב מאוד וכ'ו.
כמו כן פינוי הרעלים נעשה גם באמצעות מערכת השתן, מערכת הנשימה, דרך העור והפרשת הזיעה.

מערכת החיסון כל הזמן מתמודדת, מנטרלת ומסלקת רעלנים, קיימים שני אנזימים המהווים את קו ההגנה הראשוני בהתמודדות עם רדיקלים חופשיים – גלוטטיון פראוקסידאז ו ה- SOD – סופר אוקסיד דיסמוטאז.

מערכת הלימפה המורכבת מצינוריות לימפה הפזורות בכל הגוף, איברי לימפה כמו הטחול, הטימוס, השקדים ונוזל הלימפה.
הלימפה היא מערכת שזורמת לאורך כל הגוף ואוספת את הפסולת מהחלל הבין תאי וכמו כן מיתר התאים ומפנה תאים מתים, חלבונים, שומנים, מתכות, פסולת, חיידקים.
כמו כן, יש לתת מקום ומשמעות גם לניקוי רגשי באמצעות ביטוי של אלמנטים רגשיים כמו: צחוק, בכי, דיבור, עצבנות, צעקות וכ'ו.

 

מי זקוק לתהליך ניקוי? – זהירות !
בשל הצטברות רעלנים גבוהה באורח החיים המערבי, יהיה זה נכון להמליץ לכל אדם בריא לערוך תהליך ניקוי, אך קיימים מצבים בהם חל איסור מוחלט על תהליך ניקוי :
נשים הרות ומניקות, הפרעות אכילה, אלכוהוליזם, אנשים הנוטלים תרופות מאזנות – בלוטת התריס, אינסולין, מדללי דם, הפרעות נפשיות, תת משקל, היפו/היפר תירואידיזם, היפוגליקמיה, לאחר ניתוח, חולשה פיזית, גיל- מבוגר מדי או צעיר מדי ועוד.
ומצבים בהם יש לנקוט במשנה זהירות ובכל אופן להתאים תוכנית טיפול פרטנית עבור כל אחד באופן אישי.

לדאבוני, הפך תהליך הניקוי לטרנד של השנים האחרונות וקיימת נטייה לערוך תהליכי ניקוי באופן עצמאי ללא פיקוח והשגחה מקצועית, עליי להדגיש את חשיבות ההכנה של הגוף לקראת תהליך הניקוי וכיוון שקיים מגוון רב של תהליכי ניקוי יש להתאימם באופן אישי.

במהלך הניקוי אנו מעלים פסולת ששקעה במקומות שונים בגוף ועל כן קיימות ריאקציות כתגובת הגוף לתהליך כגון: אי סדירות במערכת העיכול – עצירויות, שילשולים, שינוי במראה העור – פריחות, אקנה, אקזמות, נטייה לסבול ממיגרנות, ליחה, זיעה מרובה, הפרשות ואגינליות, עייפות, חולשה ועוד..
לכן רצוי לפני תחילת הניקוי לוודא שאכן ניתן לעמוד בריאקציות, שאיברי הפינוי לא עמוסים.

למשל מי שסובל מעצירות, יכול לעשות תהליך של ניקוי, אבל מערכת העיכול שלו אינה מסוגלת לפנות את הפסולת שנוצרת והנזק יהיה הרבה יותר גדול מתועלתו של הניקוי ועלול להסתיים בסתימת מעיים.
יש חשיבות להכנה של מערכות הפינוי, חיזוק של איברי ההפרשה באמצעות תפריט הכנה מיוחד והתאמה של תוספי מזון על פי הצורך וזאת רק תחת איבחון והמלצות מקצועיות.

 

מזונות המתאימים לתהליך ניקוי
קיים מגוון רחב של תפריטי ניקוי, ניקוי על בסיס מוצרים המורכבים מאורז:
אורז מלא לסוגיו, אטריות אורז, פריכיות אורז ,פצפוצי אורז, חלב אורז וכ'ו..
ניקוי המתבסס על צריכה של דגן + קטניה כמו למשל, שילוב של אורז ומאש, תפריטי ניקוי על בסיס של מיצי פירות וירקות ועוד..
להלן מצורפת רשימה של המזונות בעלי תכונות המתאימים בתהליך של דה – טוקסיפיקציה, מתוך רשימת המזונות ניתן להרכיב תפריט יומי לאחר איבחון והמלצות מגורם מקצועי.

 

דגנים מלאים 
דוחן, גריסי פנינה, שיפון, כוסמת – בעלי תכולה גבוהה של סיבים ומתאימים לספיחה של פסולת מדפנות המערכת,
גריסי פנינה – טובים לשיתון ופינוי של עודפי ליחה, דוחן- לספיחה של רעלים וכ'ו.

קטניות 
מאש, אזוקי, סויה הקטניות הן בעלות איכות מנקה רעלים, באמצעותם ספיחתם, אזוקי מייבשת ליחה, מאש קטניה ספציפית לניקוי הכבד וכלי הדם.
את כל הקטניות יש להשרות לפני הבישול לפחות שתיים עשרה שעות, מומלץ ל- 48 שעות ובמהלך ההשרייה להחליף את המים. כמו כן מומלץ להנביט את הקטניות לאחר ההשרייה ולאכול אותם חי או לבשל.

ירקות 
ירקות עליים שונים – ( עשב חיטה/שעורה, סלרי, רוקט – כולם עשירים בכלורופיל, שתפקידו לספוח רעלים ולפנות אותם, עשיר בנוגדי חימצון) כל הירוקים מכילים כלורופיל, אנזימי עיכול נוגדי חימצון, סיבים.
ארטישוק – ספציפי לניקוי הכבד.
לפת, צנון, בצל, שום, חזרת – נקראים גם מזונות לבנים המעודדים הוצאת ליחה, כמו כן עשירים בתרכובות גופריתיות המעודדות פינוי רעלים, פינוי של מתכות כבדות השוקעות ברקמות, במפרקים למשל.
סלק – לניקוי כלי דם ומערכת העיכול.
אצות – לניקוי הכבד.
נבטים – ניתן להנביט כל זרע, כל נבט מסייע להתחדשות של תאי הגוף.

פירות
הרבה פירות מתאימים לניקוי – אגסים, תפוחי עץ, ענבים, תאנים, אבטיח, מלון , מומלץ לאכול את הפירות כארוחה בפני עצמה – ארוחת ביניים וכל פרי בנפרד, כמו כן יש להפריד בין פירות חומציים ובסיסיים.

שמנים – יש להשתמש רק בשמן זית.

אגוזים זרעים
גרעיני דלעת, גרעיני חמניות, זרעי פשתן – בהדרגה , בדר"כ אין צורכים אותם בתחילת התהליך.

תבלינים
ברוב תהליכי הניקוי אין שימוש בתבלינים בשלב הראשוני בהמשך ניתן להשתמש במלח ים, אצות, סומק, כורכום, כמון, זנגביל, עשבי תיבול חיים כמו כוסברה, פטרוזיליה וכ'ו.

שתייה
מים מינרלים וכמה שיותר, תה צמחים עם דגש על צמחים מנקי כבד כמו שן ארי, גדילן מצוי, סרפד, עלי ארטישוק.

תבשיל אורז ומאש 
החומרים
4 כוסות מים.
כוס מאש מושרה (לפחות 12 שעות).
1וחצי כוס אורז מלא.
שמן זית.
כף כורכום.
אצות ים.
כוסברה/פטרוזיליה קצוצה (חצי כוס).

אופן ההכנה
מבשלים את האורז והמאש יחד בסיר גדול ללא התבלינים להביא לרתיחה ולבשל על אש נמוכה,
לאחר ריכוך מלא של האורז והמאש, ניתן להוסיף את הכורכום ושאר התבלינים, להוסיף שמן זית כשהתבשיל מוכן.

 

מאת זעירא מעין מנהלת מרפאת הבית הטבעי

2017-06-18T10:21:08+00:00יוני 17, 2017|Categories: מאמרים|Tags: , , |