כל כך הרבה סוגים של חלב, איך תדעי מה הכי מתאים לילד שלך?

בטיפת חלב אמרו לך שכבר הגיע הזמן להתחיל לתת דייסת שמונה דגנים, התזונאית אמרה לך שלא כדאי לתת את כל הדגנים בבת אחת, אלא להתחיל קודם כל רק עם קוואקר, והרופאה הצליחה לגרום לך לשיא הבילבול כשאמרה שמטרנה זה הכי בריא בשלב הזה…

בחלק זה תובא סקירה כללית של סוגי החלב, יתרונותיהם וחסרונותיהם וטיפים להכנה ביתית..

חלב אורז

יתרונות
קל לעיכול, לא מעורר אלרגיה, מחזק את מערכת העיכול, עוזר לעצור שילשולים.

מתכון
משרים כוס אורז מלא במים למשך 6 שעות לפחות או למשך כל הלילה, מסננים, מוסיפים 7-6 כוסות מים ומחממים עד כמעט רתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עם אש קטנה שעתיים – שלוש, טוחנים בבלנדר ומקבלים דייסה.
לקבלת חלב להכניס לבד חיתול ולסחוט.
ניתן להכין חלב מדגנים שונים: שיבולת שועל באותו מתכון.

חלב סויה 

חלב סויה עשיר בחלבון מלא, בסידן ובמינרלים שונים אחרים.
חלב סויה מופק מפולי סויה, תהליך הכנת החלב מתבצע במספר שלבים, תחליה טחינת פולי הסויה, הפרדה בין החלקים המסיסים והבלתי מסיסים והוספת מים.
בשנים האחרונות צריכת חלב הסויה נעשתה יותר פופולארית בעיקר בשימוש כתחליף לחלב פרה.
בשל שכיחות לאי סבילות לקטוז ואלרגיה לחלב פרה הקשה יותר לעיכול, החל שימוש ניכר בחלב הסויה כתחליף בשל היותו ממקור צמחי, הוא קל יותר לעיכול ופחות אלרגני. אף על פי שגם הסויה עלולה להיות אלרגן ואנשים רבים רגישים לסויה, לכן יש להתחיל את השימוש בה באופן הדרגתי.
הסויה מכילה כמות מועטת של שומנים רוויים, אינה מכילה כולסטרול ומכילה כמות חלבון גדולה מזו שבחלב.
כמו כן הסויה מכילה פיטואסטרוגנים, אסטרוגן ממקור צמחי, ומכאן יתרונותיה באיזון הורמונלי לנשים בגיל המעבר, מרכיבים אלה מונעים את השפעותיו השליליות של האסטרוגן בגוף ולכן מגינים מפני מחלות סרטן הקושורת בהורמונים.
לאחרונה התפרסמו מחקרים המתנגדים לצריכת הסויה ומציינים את חסרונותיה (על כך נדון בחלק ב' בתחליפי חלב האם).

חלב שקדים

יתרונות
מקור טוב לסידן, מחזק את מערכת הנשימה והריאות, מועיל לילדים הסובלים מברונכיט, שיעול, אסתמה.

מתכון
חולטים 1 כוס שקדים במים חמים למשך 10 דקות ומסירים את הקליפה החומה,להשרות במים 5 שעות לפחות או כל הלילה, לטחון את השקדים בבלנדר- תוך הוספה הדרגתית של 2 כוסות מים חמים.
גירסה מקוצרת:"שקדיה"- כפית של מחית עם כוס מים.

חלב עיזים

קל לעיכול, בעל ערך תזונתי גבוה ומעורר פחות אלרגיות מאשר חלב פרה, אך עדיין צריך להיות עירניים לתופעות אלרגיה כמו ליחה,פריחה עם תחילת השימוש בו.

חלב עיזים נהיה יותר פופולארי בתזונה המערבית ומשמש תחליף לחלב פרה עבור אלה הסובלים מאי סבילות ללקטוז (בשל הרכבו -מכיל כמות קטנה יותר של לקטוז) וכמו כן למי שבעל רגישות לחלבון החלב – הקזאין, הבא לידי ביטוי ברגישות של מערכת העיכול, גזים, נפיחות, שילשולים, מיגרנות, מחלות עור- אטופיק דרמטיטיס ובמערכת הנשימה – ליחה, אסטמה ועוד..

חלב עיזים מכיל כמות גבוהה של שומן, חלק משומן זה הוא שומן רב בלתי רווי, תלוי בתנאי המרעה ואיכות התזונה..
חלב עיזים הוא מקור תזונתי טוב לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים ונוער.
ובעלי רכיבי תזונה חיוניים כמו, חלבון, סידן, מגנזיום ועוד..

ברפואה העממית חלב עיזים משמש מרפא למחלות בחלל הפה כמו מחלת הפה והטלפיים ולטיפול באפתות, יש להשתמש בחלב עיזים שאינו מפוסטר, המותז ישירות מעטיני העז, אך חלב לא מפוסטר עלול לגרום לזיהומים חמורים, על כן יש לבדוק היטב את מקורו, תנאי הגידול והתמחות בתחום זה.

חלב נאקות

הנאקה, נקבת הגמל מייצרת את החלב עבור בנה, הבכר.
באמצעות החלב היא מעבירה לו גם תרופות וחומרי חיסון ומכינה אותו להתמודדות עם תנאי הטבע הקשים.
חלב הגמלים ידוע בפולקולור העממי כבעל תכונות מרפא חיוניות, בחברות השבטיות, המגדלות גמלים, מייחסים האנשים לחלב הנאקות את בריאותם הטובה ומיעוט המחלות.

במסגרת מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, מתגלות תכונות איכות ומרפא יוצאות דופן של החלב, תוצאות המחקרים מראות את תרומתו החשובה של החלב לבריאות האדם והחלמה ממחלות.

חלב הנאקות דומה במרכיביו לחלב האם ומתאים לשימוש אדם, הוא מכיל חומרים המסייעים במחלות שונות כמו סוכרת, אולקוס, תפקודי כבד, מחלות מעיים כמו קרוהן וקוליטיס, אסטמה – החלבמכיל פרוסטגלנדין וחומרים נוספים המשמשים גם כטיפול למחלות ריאה, מחלות עור – מריחה על פצעים פתוחים, טיפול בפסואירוזיס ואטופיק דרמטיטיס.
לחיזוק מערכת החיסון – החלב מכיל אינזימים בעלי השפעה אנטיבקטריאלית התורמת לחיזוק מערכת החיסון.
כמו כן החלב משמש תחליף לחלב פרה, חלב הנאקות אינו גורם לאלרגיה ומתאים למי שקיימת אלרגיה לחלב פרה.

חלב סומסום

להכנת כוס חלב סומסום יש להשתמש בשתי כפיות מלאות של זרעוני סומסום חומים לא מקולפים וכוס מים.

תהליך ההכנה

שלב א'
משרים את הזרעים במים למשך שעתיים, שוטפים במסננת ומעבירים אותם לצלחת. מכסים ומשאירים אותם למשך שעתיים, שלוש.
עד שהם עוברים לשלב טרום נביטה ואח"כ שוטפים אותם שוב.

שלב ב'
מכניסים את הסומסום ומחצית מהמים שבכוס לתוך בלנדר ומערבבים עד שנוצר חלב ואז מוסיפים את מחצית המים שנשארה.

שלב ג'
מסננים את החלב שהתקבל באמצעות בד כותנה.

 

מאת זעירא מעין מנהלת מרפאת הבית הטבעי