תוספי תזונה2017-10-18T22:32:12+00:00

תוספי תזונה

"אין שום צורך בתוספי תזונה, אם אתה אוכל בריא, פירות ירקות וכל אבות המזון – לא רק שלא כדאי שתיקח, אני ממליץ לך אפילו לא להתחיל עם זה, כי הם יכולים גם להזיק".. כך אמר לי רופא המשפחה שלי, שאני מאוד סומך עליו..
ומנגד אני שומע שוב ושוב המלצות רבות על נטילה יומית של מוטלי ויטמין, על מנת להשלים את החסרים התזונתיים, ויטמין C במיוחד בחורף כי הוא מחזק את מערכת החיסון, אבל גם במהלך השנה כדאי לקחת למניעה, ואיך אפשר בלי אומגה 3, הרי איני מקבל כלל אומגה 3 בתפריט היומי, דגים אני לא אוכל, זרעי פשתן אני לא טוחן…
גם מערכת העיכול שלי לא משהו, אז המליצו לי על פרוביוטיקה כמוסה אחת כל בוקר, כי מה שיש ביוגורט לא מספיק…

אז מה כדאי? אני לא מבין ונורא מבולבל…
האם באמת נטילה של מולטי ויטמין היא המלצה גורפת ומיועדת לכל אחד?
האם אני צריך לקחת את זה לכל החיים?
איך אני יודע מה לקחת? והאם זה לא מתנגש עם תרופות אחרות או תוספי מזון אחרים שאני נוטל בו זמנית?
בקיצור איך יודעים..

גורמים לצריכת תוספי תזונה

מספר גורמים עיקריים באורח החיים המערבי מביאים אותנו לצריכה של תוספי מזון:

ראשית, הניוון המערבי גם הפיזי וגם המנטאלי, לדואר אנחנו כבר לא הולכים, למה ללכת אם אפשר לשלוח מייל, למה לעלות במדרגות אם אפשר לעלות במעלית, למה ללכת למסעדה, אם אפשר להזמין Take Away, למה לעשות פעילות גופנית וללכת ברגל אם אפשר לנסוע ברכב?

גורם שני הוא חיי המתח, הלחץ, התחרותיות וההישגיות המביא לשינויים פיזיולוגיים.
פעילות מוגברת של המערכת הסימפטטית הפרשה מוגברת של קטכלואמינים, היחלשות של מערכת החיסון, פגיעה בספיגה במערכת העיכול, שימוש מוגבר של ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין C ומגנזיום.

גורם שלישי הוא הזיהום:

  • עלייה ברמת הקרינה וירידה בשכבת האוזון
  • החמרה בזיהום האוויר
  • זיהום המים
  • תיעוש – כימיקלים, חומרי הדברה, תעשייה
  • תרופות – אנטיביוטיקה- שימוש יתר
  • עישון

גורם רביעי תזונת השפע המערבי – תזונה עשירה וריקה.
בתזונת השפע המערבי בה פירות וירקות מרוססים ע"י כימקיליים, חומרי ההדברה נמצאים כבר במי ההשקייה ונעשה בהם שימוש לפני הזריעה ולאחר הנביטה.
כמו כן, אותם חומרים גורמים להרעלת מי התהום ומסכנים אותנו גם בריסוס באוויר ובהובלה בכבישים.
ערכם התזונתי של אותם פירות וירקות נפגע כתוצאה מאותם חומרים מערכתיים שחודרים לתוך הפרי או מאותם חומרים מקומיים על העלים וקליפת הפרי..

ועוד לא דיברנו על זמן המעבר מהשדה לירקן ומהירקן לצרכן ועד שזה מגיע לצלחת שלנו..
בשל השינויים האקולוגיים גם האדמה היום דלה במינרלים וכמות המינרלים שאנו צורכים מהמזון היא קטנה, הידלדלות במינרלים מביאה גם לצריכה נמוכה של סלניום, מגנזיום ומינרלים נוספים.
צריכה של מזון מעובד ומתועש – לחם לבן, אורז לבן ומוצריו, מזונות אלה נטולי ויטמינים ומינרלים, כיוון שבתהליך הזיקוק חלה הידלדלות בחומרים אלה, הסיבים התזונתיים וכו'.
צריכה מוגברת של תוספי מזון: חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, חומרי שימור,כמויות גבוהות של מעוררים קופאין, אלכוהול
צריכה מוגברת של חלבונים, שומנים רווים , מלח ועוד..
צריכה מוגברת של סוכרים פשוטים בעולם המערבי אינה מוסיפה לצריכה היומית המומלצת של ויטמינים ומינרלים ומהווה מעמסה מערכתית לגוף (התפקוד של הלבלב) סוכרת, צריכה מוגברת של ויטמינים ומינרלים במצב של מתח וכתוצאה מכך הידלדלות אותם מאגרים ומעל לכל עודף בקלוריות.

RDA – Recommended Dietary Allowance הוא מדד שנקבע בשנת 1956- על מנת לאמוד את הקצובה היומית המומלצת של ויטמינים ומינרלים.

מדד זה נקבע על פי מחלות חסר של אותה תקופה כמו: מחלת הברי ברי, צפדינה, הבעיה היא שמדד זה כללי מדיי ואין בו כלל התייחסות אינדיבידואלית לפי הצרכים האישיים של כל אחד כמו: גיל, מין, עישון, מצבי מתח, פעילות גופנית, איכות התזונה.
כמו כן, הוא אינו מתייחס לאורח החיים המודרני, תזונת השפע המערבי, מזונות מעובדים, זיהום הסביבה, אוויר, מים, השימוש הרב בתרופות – כל אלה מעלים את דרישות הגוף לויטמינים מצד אחד, אך מצד שני גם מקשים על הספיגה שלהם.

בעשורים האחרונים אנו מתוודים לרמות גבוהות יותר של ויטמינים ומינרלים מאשר ה- RDA, על מנת למנוע מחלות, אנו שומעים בעיקר על נוגדי חימצון למניעה של מחלות לב, סרטן.
קיימים היום מחקרים רבים הנעשים עם נוגדי חימצון ברמות גבוהות אפילו פי 100 מה – RDA, כמו למשל ויטמין C ועוד..

אז עכשיו אחרי שקצת יותר ברור לנו למה יש צורך בנטילה של תוספי מזון, עלינו להבין איך נקבע עבור כל אחד איזה תוספי מזון עליו לקחת ולשם כך נדרשת אבחנה באמצעות בדיקות מעבדה רלוונטיות הבודקות חסרים תזונתיים ובמקביל בהתאם לתמונה הקלינית ולסימפטומים.

יש להימנע מנטילה עצמאית של תוסף מזון, יש לטול תוספי מזון תחת פיקוח והמלצה של גורם מקצועי על מנת למנוע רעילות, קיימים ויטמינים מסיסים בשומן העלולים להצטבר בגוף ולגרום לרעילות וכמו כן יש להתאים תוסף מזון באופן אינדיבידואלי עבור כל אחד על מנת למנוע נזקים ועל מנת לשלול קונטרה אינדיקציות בשימוש עם תרופות או תוספי מזון אחרים.

B5 חומצה פאנטותנית – Pantotenic Acid

B5 - מולקולת החומצה הפאנטותנית מורכבת משני חלקים: אלאנין ביתא וחומצה בוטירית. חומצה פאנטותנית היא נוזל צהבהב וסמיך המתמוסס במים. הויטמין עמיד בפני חום. החומצה הפאנטותינית שבמזון מצויה בעיקר כקואנזים A, קואנזים זה מתפרק במעיים, [...]

By |אוגוסט 9, 2017|Categories: ויטמיני B|Tags: |0 Comments

חומצה פולית – Folic Acid

החומצה הפולית ממלא תפקיד בתהליכים ביוכימיים רבים, היא אינה פועלת כמו שהיא אלא רק לאחר שעברה שינויים, תמורות אלה הן חיזור החומצה הפולית והצמדת יחידת פחמן. ריכוז החומצה הפולית הגדול ביותר הוא בכדוריות הדם האדומות, [...]

By |אוגוסט 9, 2017|Categories: ויטמיני B|Tags: |0 Comments

B12

ויטמין B12 נוצר על ידי מיקרואורגניזמים בלבד. שלא כשאר הויטמינים, יהיה מקום מציאתו של ויטמין B12 בטבע. מקורו הוא במיקוראורגניזמים החיים בקרקע, במים או במעיים. מאחר שבכל מקום כמעט מצויים חיידקים, מצוי גם ויטמין B12 [...]

By |אוגוסט 9, 2017|Categories: ויטמיני B|Tags: |0 Comments

B2 – ריבופלאבין

B2 חשוב ליצירה ולפעילות של אינזימים, הנמצאים בעיקר בכבד. אינזימים אלה אחראים על הוצאת המימן והכנסתו של החמצן. בעל תפקיד בחילוף החומרים של חלבונים ושומנים ולכן חשוב גם לגיל ההתפתחות, כי יש צורך בו יחד [...]

By |אוגוסט 9, 2017|Categories: ויטמיני B|Tags: |0 Comments

B1 – תיאמין

מחלת הברי ברי המעידה על סימני חסר של B1, התגלתה במזרח הרחוק ובאפריקה כבר במאה ה-17 והתפשטה כמגיפה במאה ה- 19, עם התחלת השימוש בטחנות אורז המונעות ע"י קיטור, הטחנות האלה לא רק טוחנות את [...]

By |אוגוסט 9, 2017|Categories: ויטמיני B|Tags: |0 Comments
עבור למעלה