מערכת העיכול שלנו מאוכלסת במיליארדי חיידקים, חלקם מועילים, חלקם מזיקים.
מספרם הכללי עולה על מספרת של תושבי כדור הארץ, ומספר הסוגים הוא נאמד על כ- 400. חיידקים אלו מאכלסים את כל חלקי מערכת העיכול ולמספרם ולאיזון הפנימי ביניהם יש חשיבות עצומה, לא רק לפעילות תקינה של מערכת העיכול, אלא גם לבריאות של כל מערכות הגוף.

תפקידיה העיקריים של המיקרופלורה

  1. דיכוי התפתחות של פטריות וחיידקים פתוגניים, ע"י תחרות על מקורות מזון ואתרי חיבור בדפנות המעי.
  2. תמיכה במערכת החיסון.
  3. השפעה הרסנית על וירוסים וחיידקים, בעיקר מסוג גראם שלילי.
  4. עיכול וספיגה תקינים של מרכיבי מזון.
  5. הסדרת חומציות המעיים.
  6. ייצור אינזימים וויטמינים שונים.
  7. מטבוליזם של ויטמיני B .
  8. נטרול רעלים.

פרהביוטיקה

כדי שתכונות חיוניות אלה יישמרו עלינו לדאוג לסביבה תומכת, שבה יוכלו חיידקים אלו להתרבות ולשגשג.למרבה הצער, אורח החיים המקובל בחברה המערבית פוגע ביצירת הסביבה המתאימה וגורם להחלשות המיקרופלורה, הפרת האיזון האקולוגי במערכת העיכול, ובעקבותיו לשרשרת של תהליכים הרסניים ומחלות.

תזונה העשירה בסיבים תזונתיים בלתי מתעכלים כדוגמת ה- FOS , יוצרים תנאים המתאימים להתפתחות המיקרופלורה הרצויה במעיים בעצם היותם מצע אופטימלי לשיגשוגה, מחקרים הראו שתוספת של סיבי FOS גורמת לעלייה בספירת המיקרואורגניזמים, במיוחד לקטובצילוס וביפידום במעי הגס ובמקביל לירידה במספר החיידקים והפטריות הפתוגניים.
באופן כללי כדאי להעלות את צריכת הסיבים התזונתיים בתפריט על מנת שישמשו מצע שיגשוג אופטימלי לאותם מיקרואורגניזמים.

גורמים המדכאים שיגשוג של הפלורה 

  • אנטיביוטיקה, תרופות סטרואידיאליות, תרופות אחרות.
  • מזון מעובד עתיר פחמימות ריקות.
  • מצבי מתח ולחץ.
  • זיהום אוויר, מזון המכיל שמרים, מים המכילים כלור.
  • חומרי הדברה.
  • בעיות במערכת העיכול כמו עצירות וכ'ו.

כל הגורמים הנ"ל הם נחלתם של החברה המערבית, תזונה עתירת פחמימות ריקות, שימוש נרחב בתרופות, מצבי מצח תכופים, זיהום אוויר ומזון, יגרמו לדלדול אוכלוסיית החיידקים הטובים, ובעקבותיו לשורה של תפקודים גופניים לקויים ולמחלות.

ליקויים ומחלות המשוייכים לתפקוד ירוד של המיקרופלורה 

  • עיכול לקוי, גזים, עצירות, שלשול.
  • ירידה בתפקוד מערכת החיסון, זיהומים חוזרים ונשנים.
  • זיהומים פטריתיים כולל פטריה ואגינלית.
  • מחלות אוטו – אימוניות.
  • אלרגיות למזון.
  • אצל פעוטות – פגיעה בהתפתחות התקינה, קושי לעלות במשקל, שלשולים כרוניים.

סוגים שונים של חיידקים ופעילותם

ניתן לתגבר את אוכלוסיית המיקרופלורה בזנים שונים של חיידקים ידידותיים ובכך להטות את הכף ולהביא את מערכת העיכול לאיזון. נטילת השלמה תזונתית של חיידקים ידידותיים יכולה למנוע ולהקל על שורה ארוכה של בעיות בריאותיות.

אצידופילוס לקטובצילוס 

נמצא באופן טבעי במעיהם של אנשים ובעל"ח כאחד, כמו גם בפה ובנרתיק, חיידק זה מתפקד ללא אוויר (אנאירובי) ומייצר חומצה לקטית מפחמימות. טמפרטורת הגידול האופטימלית שלו היא 35-38 מעלות.
תפקידיו העיקריים של האצידופילוס לקטובצילוס במערכת העיכול:

  • מאפשר עיכול לקטוז ע"י ייצור האנזים לקטז ומסייע באופן כללי לעיכול רכיבים תזונתיים.
  • מסוגל לדכא גידול של מיקוראורגניזמים במערכת העיכול ע"י תחרות על מקורות מזון וייצור חומצת חלב ומעכבים אחרים.
  • מעכב התפתחות חיידקים פתוגניים ע"י ייצור רכיבים אנטיביוטיים.
  • יכול הלוריד את רמות הכולסטורל.
  • יכול למנוע שיגושגם של שמרים, כמו קנדידה אלביקנס, כאשר פלורת המעיים נפגעת עקב שימוש באנטיביוטיקה או במצבי מתח.

לקטובצילוס בולגריקוס 

אינו נמצא באופן קבוע במערכת העיכול, אבל יש לו תפקיד חשוב באקולוגיה של גוף האדם. יחד עם ס. תרמופילוס הם מהווים את התרבית המצויה ביוגורט ומשמשים בתהליך היצור שלו. הבולגריקוס מתפקד בצורה אנאירובית ומייצר חומצה לקטית מפחמימות. טמפרטורת הגידול האופטימלית שלו היא 40-43 מעלות. זנים מסוימים שלו מייצרים רכיבים אנטיביוטיים, כשהוא נלקח כהשלמה תזונתית יכול לעזור ע"י הגברת תהליך עיכול הלקטוז והעלאת חומציות מערכת העיכול, דבר הגורם לעיכוב פעילות מיקרואורגניזמים לא רצויים.

ב. ביפידום (ביפידובקטריה) 

נמצא באופן טבעי במערכת העיכול האנושית, אבל הוא נמצא גם בנרתיק. לביפידום תפקיד חשוב בשמירת הבריאות. הוא מייצר חומצה לקטית ואצטית וכמות נמוכה של חומצה פומרית. חיידק זה הינו אנאירובי ואמפרטורת הגידול שלו היא 37-41.
יתרונותיו העיקריים הם:

  1. עיכוב התפתחות חיידקים או שמרים פתוגניים במעיים ע"י תחרות מקורות מזון.
  2. יצירת חומצה אצטית ולקטית אשר מורידות את רמות ה- PH ובכך הופכות את האזור לקשה למחיה עבור חיידקים מחוללי מחלות.
  3. מסייע באחזקת החנקן ועליית משקל אצל תינוקות.
  4. עיכוב גידולו של חיידק היכול לשנות ניטראטים לניטריטים, המסוכנים לבריאות.
  5. ייצור ויטמיני B .

ב.לונגום (ביפידובקטריום לונגום) 
מהווה חלק מפלורת מעיים תקינה. ב. לונגום הוא חיידק אנאירובי, המייצר חומצה לקטית יחד עם כמויות נמוכות של ביפידום.
היתרונות של חיידק זה דומים לאלו של ב. ביפידום וגם אוכלוסיתו תינזק ע"י אותם גורמים. הוא אינו מצוי בדר"כ במזון, אלא רק בחלב אם.

ס. תרמופילוס 
חיידק זה נמצא בדר"כ ביוגורטים ומיוחסות לו תכונות חיוביות הדומות לאלה של משפחת הביפידום. בנוסף מייצר התרמופילוס גם את אנזים הלקטז, החיוני לעיכול החלב ומוצריו.

ב.אינפנטיס 
יחד עם משפחת הביפידוס, נמצא באופן קבוע במעי הגס של פעוטות והוא בעל חשיבות מכרעת באיזון האקולוגי של מערכת העיכול אצל תינוקות.